Hago Twan 16X93
16-05-2022

9x daarom schakel je een schoonmaakspecialist in

Wie in de voedingsmiddelenindustrie werkt, hoeven we niets uit te leggen over het zo efficiënt mogelijk produceren van koeken, babyvoeding of yoghurt. Maar op het gebied van machines schoonmaken en werkprocessen hygiënisch inrichten komt meer kijken dan je in eerste instantie verwacht. “Om aan alle strenge eisen te voldoen, heb je ervaren schoonmaakspecialisten nodig”, vertelt Twan Voets, commercieel directeur van Hago Food & Industry. Op welke manieren Hago helpt bij het borgen van voedselveiligheid? Twan vertelt het je.

Van vlees en zuivel tot snoep en groente. Hago Food & Industry werkt 24/7 als schoonmaakspecialist op ruim 100 locaties in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. “Denk hierbij niet alleen aan het schoonmaken van panden, maar vooral aan de reiniging van productieapparatuur.” Dit zijn de negen belangrijkste redenen om Hago Food & Industry te vragen voor de schoonmaak van je bedrijf:

Schoonmaak op maat

Als je Hago Food & Industry inschakelt, wordt er eerst in kaart gebracht wat je doet, wat je wensen zijn en of Hago Food & Industry aan die wensen kan voldoen. Twan vertelt: “Daarvoor houden we een uitgebreide intake en gaan we langs bij het desbetreffende bedrijf om de werkvloer tot in detail te bekijken. Zijn de machines goed bereikbaar? Zit er ergens een dode hoek waardoor er kans op besmettingsgevaar is? Zijn de faciliteiten goed geregeld? Is er voldoende water? Is er een specifiek voedselveiligheidsrisico, zoals salmonella of listeria? Wat verwacht je van ons? Elk bedrijf is compleet anders en daar passen we ons schoonmaakplan op aan.”

Steeds efficiënter werken

Ben je eenmaal klant, dan doet Hago Food & Industry er alles aan om schoonmaakprocessen steeds efficiënter te laten verlopen en kwalitatief te verbeteren. “Dat doen we samen met onze schoonmakers. We hebben geen dure machines waar we mee werken, maar mensen die het werk doen. Door met hun ogen te kijken naar hoe zaken anders en beter kunnen, kunnen we processen optimaliseren. Dit beperkt zich overigens niet tot schoonmaakprocessen, we denken ook mee over logistieke en technische oplossingen.”

Schoonmaak geïntegreerd in productieproces

“Productiebedrijven zoeken steeds meer ruimte om hun productietijd te verruimen. We hebben klanten die eerst 16 uur per dag produceerden, maar nu wel 20 uur. Daardoor wordt de schoonmaaktijd steeds korter en moeten werkzaamheden vaak ‘s nachts uitgevoerd worden. Dat vinden we niet erg, maar in Nederland bestaat de Arbeidstijdenwet die zegt dat je niet alleen maar ’s nachts mag werken. Daardoor is het soms best puzzelen om alles volgens wet- en regelgeving in te vullen.” Om die reden werkt Hago Food & Industry ook steeds meer tegelijkertijd en in samenwerking met productieteams. “Onze specialisten zorgen dan tijdens het produceren van voedsel voor schone machines en een hygiënisch proces.”

Transparante communicatie

“Om langdurige relaties op te bouwen, communiceren we transparant met klanten, bijvoorbeeld over contractvorming, calculaties, de oplevering van schoonmaakactiviteiten en de kwaliteit die we leveren. De kwaliteit van dienstverlening en schoonmaak wordt grotendeels bepaald door wederzijds begrip. Begrip bereik je door met elkaar te communiceren. Daarom houden wij op meerdere niveaus contact met klanten. Ze krijgen uiteraard terugkoppeling van onze schoonmaakspecialisten op de werkvloer, maar ook ikzelf en onze rayonmanagers hebben maandelijks contact. Dan bespreken we issues van de dag, financiën en strategische aspecten, maar vragen we ook hoe hun weekend was. Onze klanten zijn namelijk geen nummers, maar personen.”

Checklisten die voldoen aan wet- en regelgeving

Borging van voedselveiligheidsprocessen in Nederland is aan strenge regels gebonden. Hago is bekend met deze landelijke en internationale wet- en regelgeving. “Met digitale checklists zorgen we dat we hieraan voldoen. Zijn alle schoonmaakactiviteiten uitgevoerd? Zijn ze op de juiste volgorde uitgevoerd? Zien de items er visueel schoon uit? Hierbij is het zelfs mogelijk om een foto toe te voegen. Zijn er technische gebreken? Is er een microbiologische controle nodig en zo ja, is die uitgevoerd? Alles wordt elke dag weer afgevinkt.”

Realtime inzicht in schoonmaakactiviteiten

“Naast landelijke wet- en regelgeving hebben ook de klanten van onze klanten, zoals AH en Jumbo, hun eigen regelgeving. Denk hierbij aan traceerbaarheid. Onze klant moet bijvoorbeeld kunnen aantonen welke schoonmaakspecialist welke machine met welk schoonmaakmiddel heeft schoongemaakt. Om die info altijd paraat te hebben, registreren we alle werkzaamheden heel nauwkeuring. Vroeger op papier, maar sinds vijf jaar hebben we hier ons eigen digitale platform voor. Alle stakeholders hebben toegang en kunnen hiermee realtime geïnformeerd worden over de hygiënestatus van hun bedrijf. Ideaal!”

Opgeleide schoonmaakspecialisten

Iedereen die bij Hago Food & Industry start moet óf een vakopleiding gevolgd hebben óf ervoor openstaan om dat binnen een jaar te doen. “Onze specialisten leren vooral in de praktijk, maar we vinden het ook belangrijk dat ze een opleiding doen of certificaat halen. Denk hierbij aan een voedselveiligheid certificaat, een HACCP hygiënecode cursus, het VCA-certificaat of ons eigen e-learningtraject waarin medewerkers alle ins en outs leren over professioneel schoonmaken.”

Een gemotiveerd team

“Schoonmaken is meestal niet de baan waar als je kind van droomt. Toch zijn onze specialisten trots op wat ze doen. En terecht. Ze maken namelijk niet alleen maar schoon, ze zorgen ervoor dat voeding op een hygiënische manier wordt geproduceerd en jij en ik dat op een veilige manier kunnen eten. Dat is een verantwoordelijkheid die ze met trots mogen dragen.” Hoe Twan zelf zorgt dat zijn medewerkers betrokken en gemotiveerd blijven? “Onder andere door elke medewerker op zijn of haar verjaardag op te bellen en te feliciteren. Dat is inmiddels een hele klus met ruim 500 schoonmaakspecialisten, maar de positieve reacties maken dat ik dat blijf doen.”

Productiesnelheid gaat omhoog

Dat de downtime van je productiesnelheid flink kan dalen als je de schoonmaak aan Hago Food & Industry overlaat, bleek vorig jaar. “Toen startten we bij een producent van healthy bars waarbij het schoonmaken niet lekker liep. Hierdoor duurde het langer voordat productie weer op volle snelheid draaide. Wij hebben een schoonmaakplan op maat gemaakt en zijn met de juiste professionals aan de slag gegaan. Met succes! Niet veel later kon deze producent haar producten maar liefst 4 uur eerder van de band laten rollen. Dat resulteerde in meer produceren, meer omzet en uiteindelijk meer winst. En dat op een verantwoorde en hygiënische manier. Daar doen we het voor.”

Schoonmaakhulp nodig?

Wil jij weten wat de schoonmaakspecialisten van Hago Food & Industry voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.

Contact
Hago Twan 16X93

Meer nieuws

HAGO Portretten 2 (1)

Ruben: “Voedselveiligheid staat voorop”

3 min.
HAGO Portretten 1

Om deze reden krijgt elk bedrijf een uniek schoonmaakplan

2 min.
Team Noord 1

Team Noord voelt ruimte en vertrouwen

3 min.