Nederlanders die geen vitale functie hebben, werken thuis. Mensen mijden op aanraden van het RIVM zoveel mogelijk sociaal contact en zijn aan het hamsteren geslagen. Het coronavirus laat zijn sporen na, ook in de voedingsindustrie waar de productielijnen overuren draaien. Dat, plus de uitvergrote zorg over desinfectie én de dreigende uitval van schoonmaakpersoneel, stelt Hago Food & Industry voor een interessante uitdaging: hoe helpen we de productiemolen te blijven draaien?

“Extra taken die we momenteel krijgen, komen veelal voort uit onzekerheid, het creëren van een veiligheidsgevoel voor medewerkers en aanwijzingen vanuit RIVM. Daarover gaan we natuurlijk in gesprek met opdrachtgevers, om ze zo goed en effectief mogelijk van dienst te zijn.” Twan Voets, commercieel directeur van Hago Food & Industry, ziet hoe de mate van flexibiliteit in schoonmaakdienstverlening sinds de start van de coronacrisis een heel nieuw niveau moet aantikken. “Het is een uitdagende tijd, waarin we steeds verschillende scenario’s moeten bekijken om ons werk zo goed mogelijk uit te blijven voeren.” 

Coronarondes

Nederland is aan het hamsteren geslagen, nu niemand nog zeker weet hoe lang social distancing voortduurt of dat we misschien helemaal binnen moeten blijven. Supermarkten hebben het al een paar weken drukker dan normaal gesproken rond de feestdagen. Dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op producenten. “Een klein aantal opdrachtgevers, bedrijven bijvoorbeeld die afhankelijk zijn van leveringen aan horeca, schalen juist af of vallen geheel stil. Anderen schalen tijdelijk af, om hun productieomgeving opnieuw in te richten volgens richtlijnen van RIVM. Het grootste deel van de klanten van Hago Food & Industry schaalt schoonmaak nu flink op door een hogere productie én een nog scherpere desinfectiestandaard. We maken contactpunten vaker schoon in ruimtes binnen én buiten de productieomgeving en lopen het sanitair vaker na. Deze rondes noemen we nu coronarondes.”

Expertrol

Meer dan ooit vertrouwen productiebedrijven op de expertise van Hago Food & Industry. Expertise die begint bij de veiligheid van en voorlichting voor schoonmaakmedewerkers. “We informeren onze medewerkers met dagelijkse corona-updates waarin we alle mogelijke vragen zo goed mogelijk beantwoorden Ook hebben we duidelijke protocollen voor wanneer iemand wel of niet mag werken en voorzien we medewerkers voor 100% van de juiste PBM’s. Maar we houden ook samen op met opdrachtgevers de werkomgeving veilig door bijvoorbeeld geen externen anders dan reguliere medewerkers toe te laten op locaties. Zo borgen we dat onze mensen goed en veilig hun werk kunnen doen.”

Maar Hago Food & Industry is ook de schoonmaakpartner die advies geeft. “We zijn natuurlijk de expert in hygiëne, maar dit zijn tijden waarin ook wij dagelijks bijleren. Oplossingen die we bedenken bij de ene opdrachtgever, passen we ook toe bij de andere. Onze mensen communiceren proactief en doen aanbevelingen. De coronarondes zijn daar een voorbeeld van. We schrijven ook continuïteitsplannen waar onze opdrachtgevers hun voordeel mee kunnen doen. Het delen van gezamenlijk opgebouwde kennis maakt ons samen sterker. Het creëert oplossingen voor problemen die we tot een aantal weken geleden niet eens kenden.”

Goed voorbereid

Tot op heden denken we nog grotendeels in  “what if”. De meerwaarde van Hago Food & Industry komt nog meer naar voren als de crisis in de industrie groter wordt en personeelstekorten ontstaan. Wij zijn dan, door vooruit te denken grotendeels voorbereid, waardoor we opdrachtgevers goed kunnen blijven bedienen.

Deel dit artikel: