HAGO Portretten 1
05-07-2022

Om deze reden krijgt elk bedrijf een uniek schoonmaakplan

Schoonmaken in de voedingsmiddelenindustrie gebeurt niet overal op één en dezelfde manier. Sterker nog, dat gebeurt bij elk bedrijf aan de hand van een compleet ander en uniek schoonmaakplan. “Wij werken naar de wensen van de klant”, vertelt Irene Groenen, rayonmanager bij Hago Food & Industry. “Een goed schoonmaakplan opstellen om de voedselveiligheid te borgen is een complex proces waar soms wel drie maanden overheen gaan.” Waarom het zo belangrijk is om voor elk bedrijf een uniek schoonmaakplan te ontwikkelen? Irene legt het uit.

Van Mars en Friesland Campina tot Riedel en Hearthside; Irene is als rayonmanager voor verschillende voedselverwerkende bedrijven financieel en operationeel verantwoordelijk. “Dat betekent dat ik deels op kantoor werk, maar vooral op de werkvloer. Hier stuur ik de voormannen en -dames aan, heb ik contact met de klant, voer ik controles uit, help ik met calculaties, doe ik werkplekinspecties en geef ik leiding aan de schoonmaakteams.”

Hygiëneproces inrichten

Een écht goed schoonmaakplan opstellen, kost veel tijd. “De ene voedselproducent werkt weer anders dan de andere voedselproducent. Daarom gaan we eerst langs bij het desbetreffende bedrijf, brengen we in kaart waar de klant naar op zoek is en vragen we wat ze van ons verwacht. Vervolgens vertalen we dat naar een uniek schoonmaakplan. Dat doe ik niet alleen, maar samen met een calculator, een implementatiemanager, een operationeel manager en in samenwerking met HR om medewerkers te onboarden. Samen stemmen we alles zo op elkaar af, dat het schoonmaakplan helemaal bij het productieproces van de klant past.”

HAGO Bannerset Extra 6

Complexe vraagstukken

Hago Food & Industry heeft inmiddels jarenlange ervaring in schoonmaken bij verschillende voedselverwerkende bedrijven. “Wij nemen deze expertise mee naar elke klant, maar onze kracht is dat we ons ook kwetsbaar op durven stellen en bijvoorbeeld externe partijen om hulp vragen als dat nodig is. Neem bijvoorbeeld ijsstralen, waarbij je droogijs gebruikt om vuil van banden en productiemateriaal te verwijderen. Of werken in silo’s, waarbij mensen moeten afdalen om die schoon te maken. Dat is allebei zulk specialistisch werk, daar moet je voor opgeleid zijn. Als we die mensen niet in onze eigen teams beschikbaar hebben, vragen we een externe partner om ons te ondersteunen.”

HAGO Bannerset Extra 8

Continu verbeteringsproces

Ook nadat er een plan op tafel ligt en de schoonmaakspecialisten van Hago Food & Industry aan de slag zijn, wordt er continu gekeken wat er beter kan. “Dat doen we door heel open en eerlijk met de klant in gesprek te gaan. We maken gebruik van managementsystemen waarin klanten zelf ook alle audits kunnen bekijken en we maken elke maand een uitgebreide rapportage die ik samen met de klant doorneem. Hoe gaat het? Wat zijn de tops en flops? Is de tijd goed ingedeeld? Is de schoonmaakkwaliteit naar verwachting? Wordt er goed samengewerkt tussen het productie- en schoonmaakteam? Wat kunnen we anders doen? Op basis van de output bespreken we de mogelijkheden en sturen we bij. Het is een continue cyclus van plannen, doen, controleren en aanpassen.”

Kwaliteit staat voorop

Om kwaliteit te borgen, is het belangrijk dat onze schoonmaakspecialisten elke dag enthousiast en met plezier naar hun werk gaan. Hoe Irene haar teams motiveert? “Door ze actief mee te laten denken. Zij kennen als geen ander de mogelijkheden en beperkingen op een werklocatie en komen vaak zelf met goede ideeën en oplossingen. Om het kwaliteitsniveau hoog te houden, maken we bij complexe opdrachten soms een instructie in tekst en beeld waar onze specialisten zich tijdens de werkdag aan vast kunnen houden. Ook volgen alle schoonmakers bij Hago Food & Industry een opleiding waar ze leren hoe ze moeten schoonmaken en wat de noodzaak van schoonmaken is; niet alleen alles netjes achterlaten, maar er ook voor zorgen dat voeding op een hygiënische manier wordt geproduceerd. Dat motiveert enorm.”

Toekomstplannen

Hoe Hago Food & Industry zich ook in de toekomst blijft verbeteren? “We kijken kritisch naar onze methoden, luisteren goed en staan open voor vernieuwingen. Wij denken met de klant mee en delen de mogelijkheden tot verbetering die we in onze dagelijkse werkzaamheden tegenkomen. Op die manier komen we tot het beste, veiligste én schoonste resultaat.”

Schoonmaakhulp nodig?

Ben jij op zoek naar een uniek schoonmaakplan voor jouw bedrijf? Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.

Gegevens achterlaten

HAGO Bannerset Extra 7

Meer nieuws

HAGO Portretten 2 (1)

Ruben: “Voedselveiligheid staat voorop”

3 min.
Team Noord 1

Team Noord voelt ruimte en vertrouwen

3 min.
Hago Twan 16X93

9x daarom schakel je een schoonmaakspecialist in

5 min.