HAGO Portretten 2 (1)
23-09-2022

Ruben: “Voedselveiligheid staat voorop”

Wetgeving op het gebied van schoonmaken en hygiëne gaat verder dan een paar regels en verplichtingen. “Schoonmaken in de voedingsmiddelenindustrie is echt een vak apart”, vertelt Ruben, voorman bij Hago Food & Industry. “Voedselveiligheid is iets om je bedrijf mee te onderscheiden en - als je het goed doet - iets waar je trots op mag zijn.” Hoe schoonmaakspecialist Hago Food & Industry ervoor zorgt dat er altijd kwaliteit en stabiliteit geleverd wordt, op de werkvloer én in productieprocessen? Ruben praat je bij.

Ruben werkt ruim een half jaar als voorman bij Hearthside, klant van Hago Food & Industry en producent van nutritionele voedingsrepen. “In mijn functie als voorman stuur ik zo’n 35 schoonmaakspecialisten aan, leg ik uit wat ze mogen doen, vertel ik op welke plek ze mogen staan en laat ik zien hoe ze veilig kunnen werken. Daarnaast voer ik controles uit en help ik zelf ook mee met schoonmaken.”

Goede schoonmaakmaterialen

Om kwalitatief werk te kunnen leveren, is een aantal dingen essentieel. “Een van die dingen is dat we goede schoonmaakmiddelen, -materialen en -gereedschappen nodig hebben. Wat ik heel fijn vind aan werken bij Hago Food & Industry is dat de schoonmaakmiddelen die ik nodig heb of nodig denk te hebben altijd direct worden aangereikt.”

Enthousiast team

Wat ook belangrijk is, is werken met een gemotiveerd team. “We werken met veel verschillende soorten mensen, met allerlei achtergronden, culturen en talen. Daarom leg ik dingen vaak met mijn handen uit. Ook probeer ik goed naar collega’s te luisteren om hun wensen en ideeën mee te nemen in het schoonmaakproces. Iedereen heeft daarnaast zijn of haar eigen kwaliteiten. Daarom analyseer ik altijd wat collega’s goed kunnen en wat ze leuk vinden om te doen. Op die manier deel ik mensen ’s ochtends in op een werkplek.”

WWS Hago Food Overzicht 9

Contact met de klant

Om tot een goed schoonmaakresultaat te komen, houden Ruben en zijn collega’s elke werkdag in gedachte wat de wens van de klant is. “Ik heb elke ochtend wel even contact met een leidinggevende van Hearthside. Dan vraag ik hoe het gaat, wat de verwachtingen zijn voor vandaag én bespreken we de schoonmaakkwaliteit van de vorige dag. Gelukkig krijgen we tot nu toe alleen maar complimenten.”

Bewustzijn

“Wij maken niet alleen maar schoon, maar zorgen er ook voor dat voeding op een hygiënische manier wordt geproduceerd en de consument dat op een veilige manier kan eten. Als onze schoonmaakspecialisten zich hier bewust van worden, draagt dat bij aan de kwaliteit van hun werkzaamheden. Daarnaast realiseren we ons heel goed dat als wij ergens een steekje laten vallen, de productie van de voedingsrepen even stil komt te liggen en dat dat Hearthside geld kost. Dat willen we natuurlijk te allen tijde voorkomen.”

HAGO Portretten 2 (1)

Juiste opleiding

Ruben werkt al sinds 2013 als schoonmaker en brengt dus een berg ervaring mee naar Hago Food & Industry en Hearthside. “Toch heb ik ook Hago’s basisinstructie via de e-learning gedaan. Het is altijd goed om je kennis up to date te houden en zo weet ik ook wat mijn collega’s leren als ze nieuw in ons team komen.”

Samen sterk

De tijd dat er alleen maar ’s avonds, in het weekend of na de productietijd werd schoongemaakt, is voorbij. “Omdat de productie van voedingsmiddelen tegenwoordig vaak 24/7 doorgaat, zijn wij inmiddels onderdeel van het productieteam op de werkvloer. We werken zo veel en prettig samen met het productieteam van Hearthside, dat we eigenlijk allemaal collega’s van elkaar zijn.”

Eerlijkheid duurt het langst

Het kan weleens gebeuren dat iemand een foutje maakt en/of er iets niet goed wordt schoongemaakt. “Als dat gebeurt, geef ik dit eerlijk aan bij de klant. En dan kijken we natuurlijk hoe we dat in het vervolg kunnen voorkomen. Alleen door transparant te communiceren, kun je elkaar blijven vertrouwen.”

WWS Hago Food Overzicht 10

Meten en controleren

Controles uitvoeren zijn voor Ruben dagelijkse kost. “Zijn alle werkbanken schoon? Zijn de werkzaamheden in de juiste volgorde uitgevoerd? Zijn de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt? Is de vloer goed gereinigd? Ik controleer elke dag een hele lijst met punten die de klant belangrijk vindt. Daarnaast voer ik atp-metingen uit om werkoppervlakken en spoelwater op hygiëne te controleren. En zijn er afwijkingen? Dan maken we het opnieuw schoon.”

Respect op de werkvloer

Een van Rubens belangrijkste normen en waarden op de werkvloer is respect betonen aan collega’s. “Als je samenwerkt, moet je respect hebben voor elkaar. Ik ben voorman, maar voel me zeker niet beter dan een ander. Ik deel geen bevelen uit, maar help gewoon mee. Zelfs onze rayonmanager helpt mee met schoonmaken als dat nodig is. Iedereen is bij Hago Food & Industry gelijk, even belangrijk én onmisbaar.

Schoonmaakhulp nodig?

Ben jij op zoek naar een schoonmaakspecialist die kwaliteit en stabiliteit levert op de werkvloer en in jullie werkprocessen? Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.

Gegevens achterlaten

WWS Hago Food Overzicht 19

Meer nieuws

HAGO Portretten 1

Om deze reden krijgt elk bedrijf een uniek schoonmaakplan

2 min.
Team Noord 1

Team Noord voelt ruimte en vertrouwen

3 min.
Hago Twan 16X93

9x daarom schakel je een schoonmaakspecialist in

5 min.