Op 24 september organiseerde Food Strategy Institute samen met Hago Food & Industry een ronde tafelsessie. Het onderwerp: helping drive profitability through insight, strategy and focus. Hoe kunnen voedselproducenten gezond en concurrerend blijven in tijden van COVID-19? En wat betekenen de conclusies van de sessie voor schoonmaakwerk? Een aantal thema’s passeerden de revue. Thema’s waar ook Hago Food & Industry als partner conclusies aan verbindt. Schoonmaak speelt een prominentere rol dan ooit in het proces van veilige voedselproductie. 

Voedselveiligheid 

Voedselveiligheid blijft onverminderd op de agenda staan van voedingsproducenten. De publieke opinie lijkt te zijn dat COVID-19 ook via voedsel kan worden overgedragen, maar ICMFS (internationaal comité voor microbiologische voedselspecificaties) spreekt dat nog tegen. Mogelijk wordt het virus in de nabije toekomst wel gevonden in voeding, omdat het aantal tests stijgt. Voor de voedingsmiddelenindustrie betekent dit dat de food safety management systemen die hun waarde inmiddels hebben bewezen, van kracht blijven. Looproutes in fabrieken, geen overlap in shifts, persoonlijke screening en anderhalve meter afstand blijven voorlopig bestaan. Goed overleg tussen verschillende disciplines en een voorbeeldfunctie voor het management zijn, nu meer dan ooit, essentieel. 

 Hygiëne ligt meer dan ooit onder een vergrootglas. Letterlijk en figuurlijk. Het werk van Hago Food & Industry daarmee ook, om te zorgen voor de omgeving waarin de randvoorwaarden optimaal zijn om veilig voedsel te produceren. Met onze activiteiten op het gebied van bijvoorbeeld handhygiëne voegen we nog eens extra waarde toe aan de processen van opdrachtgevers. Hygiëneprotocollen maken standaard onderdeel uit van food safety management. Maar ook in het overleg en het delen van informatie spelen we een belangrijke rol. Heldere verslaglegging en monitoring in Hago Now, onze app, geeft opdrachtgevers real time zicht op de hygiënestatus van verschillende ruimtes in productieomgevingen. 

 

Extern werken 

Niet-essentieel personeel werkt zoveel mogelijk thuis. Zeker ook in de voedingsmiddelenindustrie is dat een voorwaarde om veilig te blijven produceren. Hoe minder mensen, hoe minder kans op besmettingen. Die nieuwe manier van werken vraagt natuurlijk ook wendbaarheid van schoonmaakspecialisten. In kantooromgevingen bij productiebedrijven schalen we onze inspanningen af omdat de bezetting lager is. Aan de andere kant zetten we juist meer schoonmaak in op productielocaties omdat volumes gewoon op peil blijven en we hygiëne borgen met extra desinfectierondes. Ook hier weer is goed overleg van groot belang. Waar zijn wij van de grootste waarde voor opdrachtgevers? We adviseren ze er graag over, om voedselveiligheid én de veiligheid van productiemedewerkers optimaal te houden. 

 

Leveringszekerheid 

COVID-19 heeft sommige ketens ernstig verstoord. Denk aan de vleesindustrie. Fabrieken zijn gesloten geweest, wat zorgt voor een domino-effect in de keten. De pandemie heeft ook gezorgd voor minder internationale handel doordat grenzen dicht waren en individuele landen verschillende regels hanteerden. 2020 heet laten zien dat transparantie, overleg en verdere ketenintegratie van groot belang zijn om veerkrachtig te blijven. Als een deel van de toelevering wegvalt door externe factoren, moet je snel kunnen schakelen. 

We hebben niet altijd evenveel invloed op dat wat in andere langden gebeurt en kunnen de verschillende regels in individuele landen ook niet veranderen. Wat Hago Food & Industry wel kan, is helpen de zaken van onze opdrachtgevers op orde te houden. Schoonmaak is onderdeel van het primaire proces van Hago’s opdrachtgevers; zonder schone productielijn geen productenProducenten beseffen zich dat ook en betrekken hun schoonmaakpartner gelukkig steeds meer bij hun processen. Schoonmakers zijn als het ware een extra ploeg operators geworden en schoonmaak de eerste of laatste vaste stap van het productieproces. Wij raden aan om het zo ook vast te leggen in systemen en protocollen. Eenduidige regels en een vaste plek voor schoonmaak in de productieketen zorgen voor een schone fabriek. Een schone fabriek heeft een grotere leveringszekerheid met minder recalls door besmettingen. 

 

Kansen en veerkracht 

COVID-19 heeft ons gedwongen om – in een snelkookpan – te denken over processen en de toekomst. Dat levert inzichten en kansen op. Bedrijfsvoeringen veranderen compleet doordat medewerkers veel meer buiten productielocaties werken en ook veel meer digitaal werken. Productieprocessen veranderen deels doordat consumenten andere behoeftes hebben gekregen (meer thuis dan buitenshuis). Hago Food & Industry speelt een belangrijke rol in die veranderende processen en het nieuwe normaal, want wat ook in de toekomst van het grootste belang blijft, is de hygiëne die zorgt voor veilige productie en consumptie. 

Deel dit artikel: