Als opwarmer gaf Marc Lammers – (hockey)coach en innovator – een inkijk in de wijze waarop hij de dames van Nederland en later ook de heren van België beter leerde samenwerken. Goed hockeyen konden ze al. Nederland kan goed machines bouwen en we maken mooie producten. Als het gaat om de verbinding met elkaar zoeken en hoe om te gaan met innoveren, ideeën en kennis te gebruiken uit andere sectoren, legde Marc mooie verbindingen tussen het hockey en het maken van voedselveilige producten. Open deuren als “ja, maar” en “dat doen we al jaren zo en dat gaat toch goed” werden steevast beantwoord door Marc met de opmerkingen dat dat klopte, echter dat we daardoor steeds tweede werden en we gaan voor Goud, toch? Er werd niet getwijfeld aan zijn woorden. Hij was immers tot 2006 grossier in zilveren plakken ;-) Ik moest direct aan Hago denken. “We hoeven niet per se de grootste te zijn, we willen het beste schoonmaakservicebedrijf zijn.” Dus staan we continu open voor verbeteringen.

Ik heb die dag getwitterd “van feedback naar feedforward”, niet zelf bedacht helaas, wel ijzersterk en veelzeggend. Ik mocht die dag ook plaats nemen in het deskundigenpanel en ben in discussie gegaan met 4 medepanelleden, elk expert op zijn vakgebied, en met de zaal met ruim 375 aanwezigen. Mensen die mij kennen weten dat ik een drive heb om het voor de schoonmaker in foodland gemakkelijker en veiliger te maken. Liefst zie ik geen kabels rondom een machine en al helemaal geen kabelbinders. Waarom niet? Een standhouder op deze dag presenteerde zijn nieuwe kabelbinders en had als strooigoed …. een EHBO-doosje met pleisters! Ik had een makkelijke middag zullen jullie begrijpen. Ook met snijbestendige handschoenen is het een crime om een goed schoonmaakresultaat te bereiken, maar dat even ter zijde….

Desalniettemin is er nog veel werk te verrichten. Bij elke lezing was schoonmaak of hygiëne een hot topic. Maar het is helemaal niet zo moeilijk in mijn ogen. Betrek schoonmakers bij het ontwerp van een fabriek, afdeling of machine, zorg voor een goede schoonmaakopleiding (ook voor machinebouwers!), durf buiten de lijntjes te lopen van hetgeen je al kent en leg contacten om nieuwe ideeën op te doen en test ze uit. Ik moest toen direct aan onze samenwerking met Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Zuid denken. En wat als een machine alleen maar nat kan worden schoongemaakt om het gewenste resultaat te behalen in een omgeving waar het niet nat mag worden? Dan haal je de machine gewoon uit de productieruimte en naar een schoonmaakruimte waar je wel met water mag spelen. Ook een 3ton Nauta-menger van 6 meter hoog voor het mengen van poeders en kruiden? Ja, waarom niet? Het kan en het bestaat. Je zult wel uit je comfortzone moeten stappen en de juiste mensen om je heen moeten verzamelen. Als voorbeeld de bouwers van de Droomvlucht in de Efteling. Wat dit met schoonmaken te maken heeft? Ik vertel je het hele verhaal graag bij een kop koffie of thee!

Hygiënisch ontwerpen leeft binnen de levensmiddelenindustrie. Dat blijkt wel uit het grote aantal bezoekers afgelopen dinsdag. Over een paar weken mag ik weer het kistje op, nu in België. Op 25 oktober om precies te zijn, tijdens de Workshop Hygiënische Bekabeling, georganiseerd door Safe Food Factory. Nog steeds met hetzelfde doel: het onze schoonmakers van consumerend Nederland (en in België) gemakkelijker maken in een complexe en (voedsel)veilige omgeving.

René Bakker
Key Accountmanager Hago Food & Industry

Ps. de hockeyfoto bevat een hyperlink naar een deel van het verhaal van Marc Lammers. 

Deel dit artikel: